За климатиците

ВИДОВЕ КЛИМАТИЦИ

Видове климатици - инверторни климатици, хиперинверторни климатици, подови климатици, конвектори, колонни климатици. Т клима - Варна

Видове климатици от Т клима – Варна

Хората никога не са харесвали високите температури и винаги са търсели начини да се борят с тях. Преди да измислят начини за охлаждане, домовете им са били прекалено горещи и некомфортни през лятото. Поради това, те са оставяли прозорците и вратите на къщите си отворени или са спали навън, за да могат да се насладят на хладния бриз. В Рим императорите са се спасявали от жегите като са карали робите си да складират сняг в дворците им.

За разлика от тях, халифът Ал Махди се е охлаждал заедно с жените си с ледени блокове. Те са били вградени в специални двойни стени и благодарение на тях температурите в летния му дворец са били поносими. Може би тези първи опити на жителите на пустинята Ви се струват смешни, но тяхната единствена цел е била да се спасят от непоносимата топлина на въздуха. Персите са първите, които са успели да открият начин, по който да охладят дворците си, без да се налага да полагат неимоверни усилия. По време на строежа им, те започнали да изграждат примитивни охлаждащи системи, наподобяващи кули. Тяхната цел била да улавят въздушните течения и с движението си надолу към вътрешността въздухът да се охлажда и да достига до стаите студен.

Може би точно заради това, според някои хора, климатичната система е едно от най-важните изобретения на съвремието. Той охлажда жилищата и офисите ни, запазва храните по-дълго свежи или замразени, прави пробив в медицината с употребата на криогенни процедури. И това са само някои от областите, в които се използват климатични системи. Климатикът е лукс, който много от нас приемат за даденост, понеже е стандартно оборудване в повечето домове.

Видовете климатици и с какво се различават

Климатиците не са обикновена техника и влизайки в магазина не можете да се водите по естетичните си предпочитания като това дали са красиви на външен вид и дали цветът им отговаря на интериора Ви. Мощността им не зависи от желанието и изискванията Ви за ценовия диапазон, а от предназначението и големината на помещението. Съществуват различни видове охлаждащи системи с оглед на стремежа на производителите да задоволят нуждите на всеки клиенти. Най-общо можем да ги разделим на инсталации за домакинствата и за големи обществени сгради, като търговски центрове.

Те не се различават толкова по конструкцията си, колкото в областта си на приложение. Битовите инсталации са предназначени за охлаждане на помещения от 15 до 80 квадратни метра. Съществуват модели с различна мощност, но предимно тя е малка или средна до 7kW. Промишлените системи се използват за регулиране на температурата в големи зали, които са над 100 квадратни метра.
Към видове климатици, които се използват в домакинствата причисляваме:

Сплит системи (стенни)

Този вид климатици са най-предпочитаните от клиентите, защото се отличават пред другите с добрия си външен вид и икономичността си. Те са високоефективни и имат ниски нива на шум, което ги прави подходящи за използване в домашни условия.

Видове климатици - инверторни климатици, хиперинверторни климатици, подови климатици, конвектори, колонни климатици. Т клима - Варна

Тяхна основна характеристика е, че охлаждат или загряват въздуха в помещението, но не могат да осигурят пресен въздух. А по този начин се натрупва голяма концентрация на вредни вещества във въздуха. Затова се налага стаите, в които са монтирани , да се проветряват периодично. Състоят се от външно и вътрешно тяло, които са свързани чрез медни тръби, по които циркулира фреон. Делят се на инверторни и конвенционални.

Мулти сплит системи

По устройство те са подобни на сплит системите, но външното им тяло работи за две или повече вътрешни устройства. Могат да се монтират на различни места. Клиентите ги предпочитат, когато нямат възможност да сложат няколко външни климатика или когато архитектурата на сградата им не го позволява.

Препоръчват се, когато клиентите търсят устройство, което да работи икономично, но да е ефективно и да има дълъг експлоатационен период. Мулти сплит системата охлажда или загрява въздуха бързо и много точно успява да поддържа предварително зададена температура. Основното предимство на системата е, че е по-малка от конвенционалните и има само едно външно тяло. Това спестява място на стената на сградата. Иначе цената им често надвишава цената на няколко отделни сплит системи. Също се разделят на инверторни и конвенционални.

Мобилни

Удобството на този вид климатици идва от това, че не подлежат на монтаж и могат да се местят според желанието на обитателите на дома. Недостатък на системата е ниската мощност и високият шум. Освен това имат тръба за топлия въздух, за която трябва да се осигури отворен прозорец, което намалява ефективността на системата.

Към климатиците за големите промишлени комплекси и сгради се отнасят:

Колонни

Подходящи са за помещение над 100 квадратни метра. Имат добри характеристики и висока мощност, заради което не се препоръчва до тях да има хора. Използват се там, където е необходима голяма студопроизводителност, без конкретни изисквания към формата на помещението.

Видове климатици - инверторни климатици, хиперинверторни климатици, подови климатици, конвектори, колонни климатици. Т клима - Варна

Поставят се предимно в ресторанти, кинозали, търговски центрове. Могат да се инсталират във всяка част на помещението, защото осигуряват равномерно разпределение на въздуха във всички посоки. По размери приличат на хладилник и се монтират на пода, което изисква голяма площ.

Подови

Монтират се близо до пода, под прозорец или до легло. Те затоплят въздуха пред прозореца и не позволяват образуването на конденз по стъклата. Предимството им е, че са безшумни и функционални. Пестят място, като в същото време осигуряват много добра климатизация на помещението.

Таванни

Подходящи са, когато могат да се монтират на стената. Те имат добра функционалност и са добро интериорно решение. Характеризират се с добро разпределение на въздуха и с това, че не духат директно върху хората в стаята. Предназначени са както за охлаждане, така и за затопляне.

Видове климатици - инверторни климатици, хиперинверторни климатици, подови климатици, конвектори, колонни климатици. Т клима - Варна

Касетъчен тип

Състои се от външно тяло и отделни касетки, които са скрити в окачен таван, като той трябва да е минимум 30 сантиметра. Приложими са само във високи помещения. Имат две основни предимства – естетични са, понеже са скрити в тавана и от тях се виждат само декоративни решетки, разпределят въздушната струя в четирите посоки. Това позволява да се използва един климатик за голяма площ, вместо отделни сплит системи. Размерите при големите мощности достигат 1200 х 600 милиметра, а при по-малките 600 х 600 милиметра. Използват се предимно за ресторанти, големи офиси и заведения.

климатици Т клима

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *